Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Ragdoll pelspleje - Ragdollklubben Danmark

Pelspleje

 

Pelspleje til hverdag

Ragdoll katten hører til de semi-langhårede katte – altså en mellemting mellem lang og korthåret.

Det karakteristiske ved en semilanghårspels er lang ned omkring halen, brystet og maven. På ryggen og ned over siden er pelsen halvlang, men over skulder, hofter og hoved er pelsen forholdsvis kort. Pelsen på halen er lang, og den strækker sig ned omkring bagbenene, så det ligner bukser.

Pelsen er kaninlignende og blød. Den er silkeagtig, og sjældent sammenfiltret, da den ingen eller kun lidt underpels har.  Pelsplejen er ikke særligt krævende, men er man den lykkelige ejer af en ragdoll, er pelspleje en vigtig del af dagligdagen.

Typisk vil det være tilstrækkeligt at rede katten godt igennem 1-2 gange om ugen. I overgangen mellem sommer og vinter er det vigtigt at holde øje med, at der ikke opstår knuder f.eks. i armhulerne ved forbenene. Hvis du vænner din kat til at blive friseret fra den er lille, vil den i de fleste tilfælde opfatte det som en hyggestund, de sætter pris på.

 

Hvad har jeg brug for til den daglige pelspleje?

Det er relativt få ting, man har brug for i den daglige pelspleje:

  1. Stålkam: Du vil få stor glæde af en kombi kam med to tandbredder. Der er stor forskel på kammenes kvalitet. Vælg en såkaldt ”smørkam” af kirurgisk stål
  2. Karte: Karten er god i fældeperioder
  3. Klosaks: Indendørskatte har ikke så store muligheder for at slide deres klør, så det kan være en god idé at klippe spidsen, så de ikke bliver for lange og til gene for katten.
  4. Splitter: Splitteren hjælper til at løsne eventuelle knuder i pelsen
  5. Spray: Brug af spray kan hjælpe med udredning af knuder (Absolu lotion sprayanbefales)
Stålkam Klosaks Splitter Spray

Billeder af produkter er venligst udlånt af DSE PET GROOMING .

 

Vask af din ragdollkat

Hverdagsvask

Det er meget forskelligt om man vasker sin Ragdoll eller ej. Nogen vasker aldrig deres katte, mens andre vasker med jævne mellemrum. Hvis du synes, at din ragdoll fælder meget, kan en vask hjælpe til at få mange af de løse hår væk.

Man skelner mellem hverdagsvask og showvask.

Følgende kan være en måde at ”hverdagsvaske” på:

  1. Børstning: Inden vask er det vigtigt, at katten er børstet helt igennem for filter/knuder. Hvis en pels er knudret og så gøres våd, vil det forværre filteret, og det kan i værste fald ende med, at katten skal barberes.
  2. Affedter: For at pelsen kan blive rigtigt ren, er det en god idé at affedte den inden brug af shampoo. Fortynd affedteren efter anvisningen på flasken.  Gør pelsen en smule våd og put derefter affedteren i hele pelsen. Lad pelsen trække efter anvisningen og skyl derefter ud.
  3. Shampoo: Vælg en shampoo, som passer til din kat. Det vigtige er, at det er shampoo til dyr, som bruges. Der findes mange mærker og prisklasser, men i en hverdagsvask hvor det drejer sig om, at katten bliver ren, er mærket ikke så vigtigt. Følg anvisningen på flasken både hvad angår dosering og trækketid.
  4. Skyl: Det er meget vigtigt at få skyllet ALT shampoo ud af pelsen på katten. Et godt råd er, at man lige skyller 2-3 min mere, når man synes, at man er færdig.

Vasken efterfølges af tørring og grundig gennemredning og børstning. Nogle katte accepterer at blive føntørret, andre er meget bange for det. Her må du vurdere, hvordan din kat reagerer og vælge den bedste løsning. Hvis du ikke kan føntørre din kat, skal du tørre den grundigt f.eks. med microfiberhåndklæder, som er meget sugende og lade den tørre i et varmt rum.

Showvask

Vil du udstille din kat kræver det ekstra pelspleje. De forskellige pelstyper kræver forskellige produkter, så søg råd hos de erfarne udstillere, inden du køber, eller spørg hos sælgerne af produkterne, som har lang erfaring med, hvad der passer til de enkelte pelstyper. To af de meget erfarne udstillere i Ragdollklubben Danmark har valgt at dele deres erfaringer i forhold til showvask. Læs deres udførlige anbefalinger omkring fremgangsmåde og produkter i denne præsentation omkring showvask

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grooming af din ragdoll kat på show

Her kan du se Sanne, som er en garvet udstiller, vise, hvordan hun groomer sine katte, før hun præsenterer dem for dommeren, når hun er på katteudstilling.  Det er vigtigt at huske, at pelskvaliteten på forskellige ragdolls varierer, så du kan bruge Sannes gode råd som en guideline, men det er en proces at lære, hvordan din kats pels skal sættes op til show.